Beton Santrali ve Çalışma Prensibi Hakkında Her Şey
Beton Santrali ve Çalışma Prensibi Hakkında Her Şey Beton santrali veya beton santrali olarak da bilinen endüstride kullanılan Beton Santrali, beton oluşturmak için çimento, kum, su ve diğer katkı maddeleri gibi çok sayıda bileşenin bir araya getirildiği bir cihazdır. Dozajlama, bir beton yığını geliştirmek için bileşenlerin tartılması ve miksere verilmesi işlemidir. Beton, köprüler, evler, otoyollar, kaldırımlar ve diğer inşaat işlerinde kullanılan en dayanıklı malzemelerden biri olarak kabul edilmiştir.
Beton santrali, parçaları ve aksesuarları ile bir araya gelerek yüksek kalitede beton üretmektedir. Bir beton santralinin çalışma prensibini anlamak için santralin farklı bileşenlerini bilmek önemlidir.
Beton Santrali Bileşenleri –
- Agrega Besleyiciler – Yerleştirilen bunkerler yardımı ile farklı kompartımanlar için farklı boyutta agrega/kum tutan bunkerler yardımıyla agrega, kum vb.
- Çimento Tartı Haznesi – Dökme olarak gelen büyük hacimli çimentoyu tutun. Çimento torbaları haznenin üstüne yerleştirilir ve çimento torbaları yırtıldığında hazneye düşer.
- Agrega Tartım Haznesi – Agregaları tek tek tartmak ve daha sonraki işlemler için aktarmak için kullanılır. Pnömatik silindirler yardımıyla agregalar boşaltılır.
- Çift Şaftlı Karıştırıcı – Beton santralinin ana bileşenlerinden biridir . Tüm malzemeler ikiz şaftlı mikser yardımı ile karıştırılır. Betonun homojen bir görünüm kazanarak iyice karışmasını ve tüm bileşenlerin eşit olarak dağılmasını sağlar.
- Kontrol Paneli – Dozaj tesisinin çalışması kontrol paneli tarafından kontrol edilir. Yüksek kaliteli beton üretmeye yardımcı olan bileşenlerin hızlı ve doğru ölçümlerine yardımcı olur. En yeni makineler ayrıca karışım malzemesi tariflerinin kaydedilmesine ve yazdırılmasına da yardımcı olur.
- Katkılar – Sıvı formda, ayrı ayrı depolanan üç farklı tip.
- Su – Karıştırma için gerekli hacme bağlı olarak su, sayaç sistemi yardımıyla kontrol edilir.
Beton harmanlamanın işlenmesi, agreganın ayrı bunkerlere beslenmesiyle başlar. Kontrol panelinde ayarlanan agregalar, tasarıma göre ayrı ayrı tartılır. Agregalar tartıldıktan sonra tekrar karıştırma ünitesine dönüştürülür. Karıştırma ünitesinin üzerinde içeriğin karıştırma ünitesine aktarılmasını amaçlayan çimento, katkı ve su için tartım bunkerleri bulunmaktadır. Tartı konveyörü ile çimento dönüştürülür ve su da pompalanır. Beton, tüm bileşenlerin homojen bir şekilde karıştırıldığı ikiz şaftlı karıştırıcıda yapılır. Kontrol paneli yardımıyla malzemelerin karıştırılması için zamanlayıcı ayarlanır ve geçen süre karıştırma işlemi durur ve kamyona beton yüklenir.